31 Decembrie 2024
Crinii de ghiveci: specii, îngrijire și beneficii27 Decembrie 2024
/Sfaturi Utile
/Magnolia este o plantă uimitoare care poate îmbunătăți spațiul în care o așezi, adăugându-i o notă elegantă și rafinată. În general, această plantă este cunoscută pentru frumusețea specifică florilor sale mari și parfumate.
Cu toate acestea însă, activitatea de îngrijire magnolie în ghiveci poate părea o provocare pentru mulți. De aceea, este util să afli mai multe informații utile despre un proces în pași detaliați care îți permite să ții în casa ta o magnolie sănătoasă și prosperă în ghiveci.
Dacă îți dorești o magnolie bine îngrijită, trebuie să te asiguri că folosești ghiveciul adecvat.
Ca tip de plantă, magnolia necesită un ghiveci destul de mare. Atunci când alegi ghiveciul, verifică să aibă o adâncire suficientă ca să permită rădăcinilor magnoliei să se dezvolte.
Nu în ultimul rând, asigură-te că ghiveciul este prevăzut cu câteva orificii de drenaj. Prezența acestora în designul ghiveciului permite circulația apei. În caz contrar, apa va stagna, iar aceasta va cauza putrezirea rădăcinilor.
După ce ai decis să îngrijești o magnolie, ține cont de faptul că, pentru această plantă ai nevoie de un sol care să fie atât bine drenat, cât și bogat în nutrienți. Ca să asiguri un drenaj bun, poți opta pentru un amestec de sol necesar plantelor de grădină, căruia să-i adaugi nisip.
În cazul în care dorești să folosești un sol mai acid, adaugă-i fie o cantitate mică de turbă, fie compost pe bază de conifere. De asemenea, este indicat să ții cont și de pH-ul solului, întrucât magnolia preferă un sol cu valori ale pH-ului între 5,5 și 6,5.
Altfel spus, solul ușor acid este cel ideal atunci când scopul tău este de îngrijire magnolie în ghiveci. Dacă ai constatat că solul tău este prea alcalin pentru această plantă, corectează situația prin adăugarea acidifiantului pentru sol. O alternativă la aceasta ar mai fi să folosești apă acidulată pentru udare.
Ține cont de faptul că nevoia de lumină a unei magnolii are anumite nuanțe. Concret, chiar dacă planta respectivă iubește lumina, ea nu tolerează prea multă expunere directă la soare. Această regulă se aplică cu atât mai mult vara, anotimp în care frunzele magnoliei pot suferi arsuri.
Orientează-te în mod ideal spre un loc care să fie luminos, dar ferit în același timp de expunerea directă la razele solare, mai ales în timpul orelor de prânz. Alege un loc în care, odată așezată, magnolia ta va primi lumină indirectă.
În principiu, asigură un spațiu liber suficient magnoliei tale în balcon sau pe terasă deoarece acestea sunt acele locuri cu expunere parțială la soare, dimineața și seara.
Dacă vrei să ai o magnolie sănătoasă, atunci este esențial ca aceasta să fie udată în mod corect. Acest tip de plantă va prefera un sol ușor umed, însă evită situația în care rădăcinile sale sunt îmbibate în apă.
De aceea, udă planta cu moderație și lasă un timp suficient solului să se usuce puțin între udări, însă evită să-l lași complet uscat. În timpul verii, aceasta necesită udare mai frecventă, cu atât mai mult dacă va fi expusă la soare sau dacă temperaturile sunt ridicate.
În schimb, trebuie să ai o abordare diferită iarna, atunci când magnolia intră în stare de repaus vegetativ. Atunci va trebui să reduci frecvența udării ca să previi putrezirea rădăcinilor. Trebuie ca de fiecare dată să știi să verifici nevoile de apă ale plantei tale pentru o bună îngrijire magnolie în ghiveci.
Este o acțiune destul de simplă, iar tot ceea ce trebuie să faci este să introduci degetul în sol, la o adâncime de aproximativ 2-3 centimetri. Astfel, dacă observi că solul este uscat, atunci trebuie să uzi planta. În cazul în care solul este încă umed, trebuie să aștepți câteva zile înainte de a o uda din nou.
Spre deosebire de alte plante, o magnolie nu necesită mult îngrășământ, însă probabil că vrei ca aceasta să crească frumos și să aibă flori sănătoase. De aceea, trebuie să alegi un îngrășământ echilibrat și să-l aplici primăvara și vara.
În acest sens, alege un îngrășământ care să respecte trei criterii: să aibă o formă lichidă sau sub formă de granule, să fie destinat plantelor de grădină, iar compoziția sa să conțină un raport echilibrat între azot, fosfor și potasiu.
În ceea ce privește frecvența fertilizării, este suficient să fertilizezi magnolia de 2-3 ori pe an, la începutul primăverii și vara. În timpul toamnei și iernii, planta intră în repaus vegetativ, nemaifiind necesar să adaugi îngrășământ.
Nu este neapărat necesar să tai magnolia, însă, efectuată periodic, această operațiune menține planta în formă. Ține cont în acest sens de câteva indicații generale și de anumite sfaturi specifice pentru îngrijirea magnoliei în ghiveci.
Se recomandă în general să tai magnolia după perioada de înflorire a acesteia și înainte să înceapă sezonul de creștere. Este vorba de perioada în care planta intră în starea de repaus vegetativ.
Folosește-te de această activitate dacă dorești să-i menții proporțiile și aspectul estetic, să-i îmbunătățești starea de sănătate, să-i favorizezi înflorirea și, nu în ultimul rând, să previi astfel apariția dăunătorilor sau bolilor.
Dacă dorești o tăiere corectă a magnoliei în ghiveci, atunci elimină acele ramuri care sunt uscate, deteriorate sau bolnave. Taie planta la nivelul unui mugur sau a unei ramuri mai tinere. Asigură-te că folosești doar instrumente de tăiere ascuțite și curate ca să eviți astfel rănirea plantei.
Fii foarte atent ca, în procesul de tăiere, să eviți tăierea ramurilor principale. Ține cont că acestea asigură atât forma, precum și structura plantei.
Trebuie să știi că, în general, magnolia este o plantă rezistentă. Cu toate acestea, uneori ea poate fi afectată de anumite tipuri de insecte, cum sunt afidele și păduchii de plante. De asemenea, aceasta este vulnerabilă în fața anumitor boli fungice, iar un factor care îi crește vulnerabilitatea este umiditatea excesivă.
Verifică în mod periodic în primul rând frunzele și ramurile și îndepărtează orice semne de insecte. Dacă vrei să combați infestările ușoare, atunci folosește un insecticid natural, cum fi uleiul de neem/
Mai întâi, asigură-te că nu ai udat planta în mod excesiv și verifică să aibă un drenaj bun dacă dorești să previi bolile fungice. Apoi, dacă ai observat apariția unor pete sau semne de mucegai pe frunze, folosește un fungicid pentru a-ți trata planta.
O magnolie are un proces lent de creștere, însă mai ales dacă ghiveciul devine prea mic, atunci va trebui să o replantezi periodic. În general, se recomandă să replantezi magnolia o dată la 2-3 ani. Astfel, îi vei oferi mai mult spațiu și un sol proaspăt.
Pentru a-ți replanta magnolia, alege mai întâi un nou ghiveci, care să fie mai mare și să aibă un drenaj corespunzător. Apoi, scoate planta din ghiveciul vechi cu grijă și îndepărtează ușor rădăcinile vechi sau deteriorate.
Nu uita să adaugi un strat de sol proaspăt, iar apoi, plantează magnolia la aceeași adâncime ca înainte. Imediat după replantare, udă planta și asigură-te că ai așezat-o într-un loc care deși este luminos, trebuie să fie ferit de soare direct.
Magnolia are o rezistență scăzută la frig, astfel că dacă locuiești într-o zonă în care iernile sunt reci, va trebui să o protejezi în timpul sezonului rece. Mută planta fie în interiorul casei, fie într-un loc adăpostit de pe balcon, care să fie ferit de vânturile reci.
În plus, trebuie să acorzi un plus de atenție și protejării rădăcinilor acestei plante. Pentru aceasta, acoperă ghiveciul cu o folie de plastic sau cu o pătură groasă. Pentru îngrijirea magnoliei în ghiveci în mod corespunzător, ia în calcul și situația în care planta rămâne afară și asigură-te că solul nu îngheață complet.
Deși ceea ce numim îngrijire magnolie în ghiveci nu este o activitate foarte complicată, ea necesită totuși atenție și răbdare. Citește cu atenție pașii anteriori descriși în acest ghid, iar apoi concentrează-te să-i respecți în totalitate.
Urmându-i, vei reuși să menții planta sănătoasă și să te bucuri de frumusețea florilor sale în fiecare primăvară.